HU | EN | DE

Programok

  1. június 8–9.

Nyitórendezvény

Budapest Főváros Levéltára

1139 Budapest, Teve u. 3–5.

II. Levéltári Piknik

A Magyar Levéltárosok Egyesülete és Budapest Főváros Levéltára 2018. június 8–9-én – a nemzetközi levéltári naphoz kapcsolódóan – a tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezi a Levéltári Pikniket. A kétnapos rendezvényen a levéltárak szakmai bemutatkozása mellett a kultúra, zene, tánc is szerepet kap a programban.

A kétnapos rendezvényen az ország számos levéltára és közgyűjteménye képviselteti magát Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3–5.) udvarán, ahol a résztvevők bemutathatják az intézményükben folyó tevékenységeket (kiadványok, levéltár-pedagógiai, kézműves foglalkozások stb.).

A szakmai kínálatban többek között tárlatvezetés, levéltári séta, intézményi bemutatók, levéltár-pedagógiai foglalkozások is szerepelnek. A szervezők szeretnék, ha a családok is kilátogatnának, szétnéznének a levéltárban, ezért szombat délelőttől késő délutánig hangszerbemutató, zenés programok, állatsimogató, arcfestés végül táncház várják a gyerekeket és felnőtteket. Mindkét napot könnyűzenei koncert zárja.

A rendezvény programja elérhető itt.

 

  1. június 23.

Múzeumok Éjszakája programsorozathoz kapcsolódó

Levéltárak Éjszakája

Országszerte

A Levéltárak Éjszakáján országszerte gazdag programokkal várják a látogatókat a levéltárak. Ezen az estén megnyílnak a raktárak, az érdeklődők bepillanthatnak a levéltári munka titokzatos és izgalmas világába. A látogatók számára nyilvánvalóvá válik, hogy a levéltárak nem csupán a felnőttek részére tartogatnak meglepetéseket, de a legkisebbek számára is élmény a viaszpecsétek öntése, dobozvárak építése. Igazi családi programokkal hívunk és várunk minden érdeklődőt!

A Család és kultúra központi témához kapcsolódva a Magyar Nemzeti Levéltárban két időszaki kiállítás is nyílik;  "Egy arisztokrata család története - a Károlyiak öt évszázada" és "Családok a családokért" címmel. Raktársétáink is szorosan ehhez a témához kapcsolódnak.

Az MNL Országos Levéltára Bécsi kapu téri épületében 15–24 óra között fogadja a látogatókat. A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz több megyei levéltár is csatlakozik. Kérjük, kísérjék figyelemmel a honlapon (www.mnl.gov.hu) megjelenő programokat.

 

  1. július 9–11.

Magyar Levéltárosok Egyesületének vándorgyűlése 2018

Pécs, Tudásközpont (Universitas u. 2/A,), Zsolnay-negyed (Felsővámház u. 52.)

Az Egyesület éves vándorgyűlése a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltárával közös szervezésben kerül megrendezésre 2018. július (8) 9–11-én Pécsett Levéltár és kultúra – Levéltár és nyilvánosság témakörben.

A tudományos tanácskozással egybekötött háromnapos program témái:

  1. nap: plenáris ülés: Levéltár és nyilvánosság: Információszabadság és adatvédelem aktuális kérdései
  2. nap: szekcióülések a levéltár-pedagógiai, levéltár-informatikai, forráskiadási, felsőoktatás-történeti, állományvédelmi szekciókban
  • nap: plenáris ülés: Levéltár és kultúra témakörben a kulturális sokszínűség, nemzetiségek története, levéltári forrásai kerülnek megvitatásra.

A vándorgyűlés első napján adják át a Dóka Klára díjakat.

 

  1. szeptember 15–16.

Kulturális Örökség Napok a Magyar Nemzeti Levéltárban

Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri palotája

1014 Bp., Bécsi kapu tér 2-4.

 A rendezvényen megtekinthető a képes történelemkönyvnek is nevezhető Pecz Samu által tervezett neogótikus épület, amelyet Dudits Andor seccói és Róth Miksa ólomüvegablakai díszítenek. A megszokott programok mellett – kiadvány árusítás, gyermek foglalkozások, kézműves sarok – megnyílnak a levéltár raktárai is.

A rendezvény alatt a levéltár 10–18 óra között fogadja az érdeklődőket.

 

Ebben az évben új időszaki kiállítás nyílik: „Kik vagyunk? A magyarság és az együtt élő népek. Kapcsolódási pontok térben és időben” címmel.

 

  1. szeptember 29.

Kutatók Éjszakája

Országszerte

A levéltárak nem csupán a történelmi dokumentumok őrzőhelyei, hanem tudományos műhelyek is egyben, amelyek oroszlánrészt vállalnak nemzeti történelmünk megismerésében és megismertetésében. A Kutatók Éjszakáján a levéltárak országszerte tudományos, ismeretterjesztő, ugyanakkor szórakoztató programokat kínálnak a rendezvény keretében. A pontos helyszínekről és programokról az MNL www.mnl.gov.hu, és a többi csatlakozó levéltár www.archivportal.hu című honlapjain tájékozódhat.

 

  1. február

Az Év Levéltára Díj átadása

A díjazott intézményben

Hitvallásunk szerint a felbecsülhetetlen értékű forrásokat őrző levéltárak közösségformáló intézmények. Valódi szerepüket akkor töltik be, ha a felhalmozott ismereteket széles körben közkinccsé teszik formálva a múltunkról, s egyúttal jelenünkről és jövőnkről alkotott képünket. Immár hatodik alkalommal kerül átadásra az Év Levéltára Díj annak az intézménynek, amely 2018-ban kitűnik színvonalas szakmai munkájával, és nyitottságával meghatározó szereplője szűkebb pátriája kulturális életének.

 

  1. március

Az Év Levéltári Kiadványai Díjak átadása

Budapest Főváros Levéltára

1139 Budapest, Teve u. 3–5.

Intézményeink évről évre több tucat kiadvánnyal gazdagítják a múltjuk iránt érdeklődők könyvtárát. Ezek a kiadványok nem csupán tartalmukban, hanem formájukat tekintve is igen magas színvonalúak. Ennek elismerésére alapította az Egyesület az Év Levéltári Kiadványai Díjat. A Díjjal azokat a kiadványokat és elektronikus tartalmakat jutalmazzuk, amelyek megkapják a könyvkiadói szakma képviselőinek elismerését.

A Nyitott Levéltárak programsorozat keretében a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és megyei tagintézményei, szaklevéltárak, felsőoktatási és egyházi levéltárak számos programja kerül megrendezésre.