HU | EN | DE

Nyitórendezvény

A Nyitott Levéltárak 2015 programsorozat megnyitása
Budapest Főváros Levéltára
2015. június 11.


A Budapest +25 – választás, mindennapok című kiállítás megnyitója volt az idén már negyedik alkalommal elinduló országos programsorozat nyitórendezvénye. A Tarlós István főpolgármester védnökségével Budapest Főváros Levéltárában megnyíló kiállítás az 1990-es helyi, tehát fővárosi önkormányzati választásokat kívánja bemutatni.
Az 1989/1990 folyamán végbe ment változások olyan sorsfordító pillanatai voltak országunk történelmének, amelyek hatása, kivetülése napjainkban is érződik. A pártállamot felváltó 1990-es demokratikus országgyűlési választások mellett hasonlóan fontos szerepet játszottak a tanácsi rendszert felváltó helyi önkormányzati választások. A fővárosi vonatkozású forrásokat gyűjtő Budapest Főváros Levéltára a 25 évvel ezelőtti eseményekből az 1990-es helyi, tehát fővárosi önkormányzati választásokat mutatta be.
A tárlat nem csupán azokra a központi történésekre fókuszál, amelyek a rendszerváltás kronológiájába meghatározó epizódként vonultak be, hanem átlépi a pusztán politikatörténeti kérdések köré felrajzolt általános tematikus gondolkodásmódot, és a korszak mozgatórugóit „alulnézetből” jeleníti meg, kiemelten koncentrálva a hétköznapokban, a társadalom szintjén lecsapódó változások megjelenésére.
A Nyitott Levéltárak 2015 nyitó rendezvényeként megnyíló kiállításon a választásokkal kapcsolatos szcenáriók az eredeti iratanyagok és a korszakot jellemző tárgyi kultúra ötvözésével kerültek felidézésre.
A Magyar Levéltárosok Egyesülete által kezdeményezett Nyitott Levéltárak 2015 programsorozat célja – a levéltárak megismertetése és népszerűsítése a nagyközönséggel – jól illeszkedett e levéltári rendezvényhez.