HU | EN | DE

Választmányi ülés, 2013. február 6.

Az MLE Választmányának idei első ülésén az elnöki beszámolót követően a választmány meghallgatta Csombor Erzsébet beszámolóját a vándorgyűlés szervezésével kapcsolatos eddigi eredményekről. A választmány megbízta Ólmosi Zoltán alelnököt a vándorgyűléssel kapcsolatos pályázatok elkészítésére (1/2013. sz. hat.). A vándorgyűlés időpontja és helyszíne: 2013. június 17-19., Esztergom.
Ezt követően néhány olyan jogszabály áttekintésére került sor, amelyek az elmúlt hónapokban születtek. A 49/2012. (XII. 15.) sz. EMMI rendelet kapcsán a választmány egyetértett hivatalos állásfoglalás kiadásával a Pauler-díjak számának csökkentése és a Széchényi-díj megszüntetése miatt, illetve megbízta Tilcsik Györgyöt a levéltári terület díjainak áttekintésével és javaslat készítésével (2/2013. sz. hat.).
A 2012. évi CCXIII. tv. 130. § (a FÖMI Levéltár létrehozása) kapcsán a választmány megbízta az elnököt, hogy a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény vonatkozó passzusa alapján készítsen általános állásfoglalást arról, hogy az egyesület konstruktív partnerségi együttműködést ajánl fel a levéltárakat érintő jogalkotás folyamatában(3/2013. sz. hat.). Végül a választmány kérte az MNL főigazgatóját, hogy kérjen hivatalos állásfoglalást az EMMI államtitkártól, hogy a 1007/2013. (I. 10.) Korm. határozattal kapcsán az állásfoglalása szerint a nemzeti közgyűjtemény az államigazgatási szervezetrendszer része-e (4/2013. sz. hat.).
A továbbiakban a választmány a levéltári terület költségvetési kereteinek áttekintésével foglalkozott, és több választmányi tagot megbízott egy-egy terület áttekintésével és jelentés készítésével (5/2013. sz. hat.)
Végül a választmány kitért a Levéltári Szemle csökkentett példányszámú 2013-as évfolyamának levéltárakba juttatása kérdésével, majd az NKA Közgyűjtemények Kollégiumának elnöke ismertetett néhány hasznos információt az első féléves pályázatokról. A választmány ülését tagfelvétellel zárta, ezúttal 74 fő tagsági kérelmét hagyta jóvá (6/2013. sz. hat).

Választmányi összefoglaló, 2013. február 6.

Választmányi határozat, 2013. február 6.