HU | EN | DE

Magunkról

A Magyar Levéltári Portált az Oktatási és Kulturális Minisztérium (ma Emberi Erőforrások Minisztériuma) megbízásából, a Reneszánsz év 2008. évi program keretében Budapest Főváros Levéltára és az önkormányzati levéltárak (ma Magyar Nemzeti Levéltár megyei tagintézményei), valamint a városi levéltárak együttműködése hívta életre 2009-ben. A közreműködő huszonnégy intézmény célul tűzte ki, hogy a levéltárak tevékenysége és munkájuk eredménye iránt érdeklődő közönségnek olyan szolgáltatásokat nyújtson, amely megkönnyíti a tájékozódást, kutatást.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, a Magyar Levéltári Portál strukturális és adattartalom-megújításra irányuló pályázat keretében az oldal szerkesztősége átfogó változásokat eszközölt a lap szerkezetében és tematikájában egyaránt.

Az évek során gyűjtött információk és észrevételek segítségével, azok felhasználásával, egy áttekinthető, könnyen kezelhető felület kialakítására tett kísérletet a frissítésen dolgozó csapat.

A felső menüsorra koncentráló felosztás az oldal lényegi elemeire koncentrált, csoportosítva mindazon információrészeket, amely az adott menüponthoz kapcsolódik.

A „Hírek” menüpontban továbbra is a magyarországi és nemzetközi hírek, események kapnak helyet, kiemelve a levéltárügy egészét érintő kérdéseket.

A „Levéltárak” alfejezethez tartozó ismertető szövegeket 2014-ben sikerült az oldal indítása óta eltelt időszak új adataival bővíteni, átdolgozni, ebből kifolyólag a látogató naprakész képet kaphat a magyar levéltári struktúráról és egy helyről érhet el minden hazai levéltári intézményt.

A 21. század kihívásaira válaszolva a levéltárügy bővíti az elektronikus formában elérhető iratok, dokumentumok számát, amelyeket adatbázisokon keresztül tesz közzé a Portál. Az „Adatbázisok” menüpont alatt található, korábban is a leglátogatottabb oldalrésznek bizonyuló gyűjtemény frissítésre került, a kapcsolódó rokonoldalak (Pl. a Hungaricana) adataival kiegészülve teljes egészében lefedi a magyar levéltárügy által adatbázis-formába öntött információk összességét.

Új elemként jelenik meg a „Szemezgető” rovat, amely lehetőséget kíván biztosítani azon publikációk bemutatására, amelyeket a levéltárakban tevékenykedő tudományos munkatársak készítettek. A levéltárügy számára mindig is jelentős fokmérő, hogy az általuk őrzött iratanyag milyen formában és mennyiségben hasznosul a kutatók munkássága során, ezért olyan tanulmányok, közlemények, forrásközlések is górcső alá kerülnek, amelyek a levéltári iratanyag, a levéltárak által készített adatbázisok felhasználásával íródtak.

Szintén friss menüpontként jelenik meg a Portálon a „Levéltárosoknak” oldalrész, amelyet elsősorban a szakmai közönség tud haszonnal „forgatni”. A magyar levéltárügyhöz kapcsolódó, a levéltáros képzésben hasznosítható produktumok gyűjtőfelülete nem csupán a szakemberek tudják hasznosítani, hanem egy nyitott, lélegző felületként minden olyan kutató találni fog értékes adatokat ezen a laprészen, amelyek a „kutatási szabályzatokból” kimaradtak, de szükséges és fontos adalékokkal szolgálhatnak a levéltári rendszer működésével kapcsolatban.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete által működtetett leveltaros.hu internetes felület és a Magyar Levéltári Portál 2017 szeptemberében összeolvadt és a magyar levéltárügyet képviselő egyesület ezentúl a Magyar Levéltári Portált tekinti saját oldalának.
A régi honlap tevékenysége leáll, minden olyan további hír, információ, amely az Egyesület tevékenységével, működésével kapcsolatos, a Magyar Levéltári Portálon keresztül kerül kihirdetésre.
Az Egyesület alapadatait az oldal „Egyesület” menüpontjában találhatják meg az érdeklődők.  

A Magyar Levéltári Portál életében az elmúlt két év hatalmas változásokat hozott, mind külsőleg, mind a belső tartalom szempontjából. Az oldal szerkesztősége nem tekinti lezártnak az elkezdett átalakulási folyamatot, ezért kéri mindazon felhasználókat, látogatókat, akik bármiféle hibát találnak a lapon, hogy írja meg az üzemeltetők részére az info@archivportal.hu email címen keresztül.

 

A Szerkesztőség