HU | EN | DE

Magunkról

A Magyar Levéltári Portált az Oktatási és Kulturális Minisztérium (ma Emberi Erőforrások Minisztériuma) megbízásából, a Reneszánsz év 2008. évi program keretében Budapest Főváros Levéltára és az önkormányzati levéltárak (ma Magyar Nemzeti Levéltár megyei tagintézményei), valamint a városi levéltárak együttműködése hívta életre 2009-ben. A közreműködő huszonnégy intézmény célul tűzte ki, hogy a levéltárak tevékenysége és munkájuk eredménye iránt érdeklődő közönségnek olyan szolgáltatásokat nyújtson, amely megkönnyíti a tájékozódást, kutatást.

2015-ben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg a Magyar Levéltári Portál strukturális és tartalmi megújítása, amelynek keretében az oldal szerkesztősége átfogó változásokat eszközölt a lap szerkezetében és tematikájában egyaránt. A portál 2009. évi létrehozása óta eltelt hat év tapasztalatainak felhasználásával egy áttekinthető, könnyen kezelhető felület kialakítására tettünk kísérletet. A felső menüsorra koncentráló felosztás az oldal lényegi elemeit emeli ki, és csoportosítja mindazon információrészeket, amelyek az adott menüponthoz kapcsolódnak. A „Hírek” menüpontban továbbra is a magyarországi és nemzetközi hírek, események kapnak helyet, kiemelve a levéltárügy egészét érintő kérdéseket.

A „Levéltárak” alfejezethez tartozó ismertető szövegek aktualizálását, átdolgozását folyamatosan végzi a szerkesztőség, bővíti az angol és német oldalak tartalmát is, hogy a portálra látogatók naprakész képet kapjanak a magyar levéltári struktúráról és egy helyről érhessék el az összes hazai levéltári intézményt.

A szerkesztőség igyekszik nyomon követni az elektronikus formában elérhető iratok, dokumentumok számának rohamos növekedését. Az „Adatbázisok” menüpont célja, hogy az érdeklődő a magyarországi levéltárak adatbázisainak minél szélesebb skálájáról tájékoztatást nyújtson, és a portálra látogató egy helyről érhesse el a magyar levéltárügy által adatbázis-formába öntött információk összességét.

A „Szemezgető” rovat lehetőséget kíván biztosítani azon publikációk bemutatására, amelyeket a levéltárakban tevékenykedő tudományos munkatársak készítettek. A levéltárügy számára mindig is jelentős fokmérő, hogy az általuk őrzött iratanyag milyen formában és mennyiségben hasznosul a kutatók munkássága során, ezért olyan tanulmányok, közlemények, forrásközlések is górcső alá kerülnek, amelyek a levéltári iratanyag, a levéltárak által készített adatbázisok felhasználásával íródtak. Ebben a rovatban kapnak helyet a határon túli levéltárakat bemutató tanulmányok is. Célunk, hogy a külföldre utazó kutatókat még indulásuk előtt tájékoztassuk a kutatási lehetőségekről és gyakorlati tanácsokkal lássuk el őket ott tartózkodásuk idejére.  

A „Levéltárosoknak” oldalrészt elsősorban a szakmai közönség tudja haszonnal „forgatni”. A magyar levéltárügyhöz kapcsolódó, a levéltáros képzésben is hasznosítható tájékoztatókat, írásokat reményeink szerint nem csupán a szakemberek tudják felhasználni, hanem minden olyan kutató találni fog értékes adatokat ezen az oldalon, amelyek a „kutatási szabályzatokból” kimaradtak, de szükséges és fontos adalékokkal szolgálhatnak a levéltári rendszer működésével kapcsolatban.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete által működtetett leveltaros.hu internetes felület 2017 szeptemberében egyesült a Magyar Levéltári Portállal, így az MLP a magyar levéltárosok szakmai szervezete hivatalos honlapjaként is működik. 
Az Egyesület alapadatait az oldal „Egyesület” menüpontjában találhatják meg az érdeklődők.  

2021 áprilisa óta Budapest Főváros Levéltára a Magyar Levéltárosok Egyesületével közösen adja ki a folyóiratot.

Az oldal szerkesztősége kéri mindazon felhasználókat, látogatókat, akik bármiféle hibát találnak a lapon, vagy ötletük van annak tartalmi fejlesztésére, jelezze az üzemeltetők részére az info@archivportal.hu email címen keresztül.

 

A Magyar Levéltári Portál működését és tartalmi fejlesztését a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.