HU | EN | DE

Új szakmai rendezvénysorozatot indít a PTE Egyetemi Levéltár

(0 megjegyzés)

A "Levéltári műhelybeszélgetések"-en első alkalommal a magyar Švejk, azaz Lowetinszky János József naplóinak feldolgozásáról és közzétételéről beszélgetnek a szakemberek.

 

A PTE Egyetemi Levéltár negyedévente megrendezendő programjának célja olyan kutatásokra felhívni a figyelmet, amelyek nemcsak új történettudományi eredményeket hoztak, de módszertanilag vagy bemutatásuk, publikálásuk szempontjából is újszerűek.

"A magyar Švejk, Lowetinszky János József naplóinak feldolgozása és közzététele" című rendezvényre Balogh János Mátyást, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának főlevéltárosát látják vendégül, aki Lowetinszky János Józsefnek (1866, Pest - 1935, Budapest) A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban található naplói közreadását kezdte meg egy blog keretében. A naplók a 19-20. század legértékesebb társadalomtörténeti forrásai közé tartoznak.

Az előadás és beszélgetés helye: PTE Egyetemi Levéltár, Pécs, Mátyás király u. 15., időpontja: 2019. január 30., 10 óra.

A programra elsősorban pécs-baranyai közgyűjtemények munkatársait, illetve a polgári korszak kutatóit várják. A terem befogadóképessége miatt (max. 15 fő) előzetes jelentkezést kérnek a leveltar@pte.hu emailcímen.

A részvevőktől továbbá kérik, hogy előzetesen tanulmányozzák át a naplót a https://magyarsvejk.blog.hu/ címen, illetve olvassák el a Balogh János Mátyással készült interjút a http://ujkor.hu/content/magyar-svejk-nyomaban-interju-balogh-janos-matyassal oldalon.

Friss bejegyzések

Archívum

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015

Kategóriák

Szerzők

Feliratkozások

RSS / Atom