HU | EN | DE

Perczel Olivér könyvének bemutatója – Budapest Főváros Levéltára, 2015. január 22.

2015. január 22-én 14 órai kezdettel került sor Budapest Főváros Levéltárában kollégánk,Perczel Olivér:Ipar és kereskedelem Erzsébetvárosban. A városegyesítéstől az I. világháború időszakáig című kötetének bemutatójára. A kiadvány Erzsébetváros Önkormányzatának gondozásában jelent meg. A kerületet Erzsébetváros alpolgármester-asszonya, dr. Vető Marietta és Várhelyi Petra kulturális és oktatási referens képviselte a rendezvényen. Nagy örömünkre szolgált, hogy ez évi első rendezvényünket nagy érdeklődés kísérte.

 

 

Dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója köszöntőjében üdvözölte és megköszönte Erzsébetváros Önkormányzatának azon tevékenységét, amelyet a városrész történelmével foglalkozó kötetek kiadásának támogatásában tölt be. A Levéltár számára különösen örvendetes, hogy a szerzők között Perczel Olivér mellett más levéltári kollégák is jelen vannak: 2011-ben jelent meg Koltai Gábor és Rácz Attila szerzőségében az Ezerarcú Erzsébetváros, illetve 2013-ban Valló Judit Képzelt Csikágó című kötete.

Dr. Vető Marietta alpolgármester-asszony köszöntőjében utalt arra, hogy a Magyar Kultúra Napján kerül sor Erzsébetváros Önkormányzata kiadványsorozatában hatodikként megjelent kötet bemutatására. Perczel Olivér könyvének méltatása kapcsán kiemelte annak a kulturális és tudományos missziónak a fontosságát, amelyet a kerület magára vállal és a jövőben is folytatni szeretne, amihez várják a levéltáros kollégáktól a témajavaslatokat.

Ezután Sipos András, Budapest Főváros Levéltára főosztályvezetője mutatta be a kötetet. Bevezetőjében a kötet egyik illusztrációjára, Klein Antal Király utcai divatáru kereskedő plakátjára hívta fel a figyelmet, ami alkalmas a korszak színvonalas vizuális kultúrájának érzékeltetésére. Ezzel állította párhuzamba a kötet illusztrációinak és a kivitelezésének valamint a szöveg gondozásának igényes voltát, ami ugyanolyan minőséget képvisel, mint ahogy a korszak kereskedői áruikat kínálták. A kötet szerzője a manapság vezetett várostörténeti sétákhoz hasonlóan erzsébetvárosi sétára invitálja az olvasót, aminek során úgy vezeti az érdeklődőt, hogy szinte érzi az utcák akkori illatát. A méretéhez képest könnyű kis könyv arra is alkalmas, hogy kíséretében sétálja végig az olvasó a Király utcát és hasonlítsa össze az akkori és jelenkori vizuális kultúrát. Az eredmény sajnos nem örömteli.

A kedvcsináló bevezető után tért rá a prezentátor a tartalmi ismertetésre. A városrészt, amely 1882 óta viseli az Erzsébetváros nevet, a szerző az első részben néhány nagyvállalkozó portréján keresztül mutatja be, majd a második részben végigvezeti az olvasót a Király utcán. Kiemelte, hogy Perczel Olivér a címtárak mellett gazdag levéltári és könyvészeti forrásokat használt fel a kötet megírásához.

A résztvevők a prezentátor kiváló ötletének köszönhetően a www.mapire.eu honlapon megjelent Budapest régi térképei (georeferált) valamint az www.urbface.com honlap segítségével barangolhatták végig az erzsébetvárosi utcákat és tekinthették meg olyan jelentős erzsébetvárosi lakók, mint Klösz György vagy Róth Miksa lakóépületeit.

Mind az igényes kiállítású kötet, mind pedig annak kiváló bemutatása méltó módon tisztelgett a Magyar Kultúra Napja előtt.

További sajtómegjelenések:

Friss bejegyzések

Archívum

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015

Kategóriák

Szerzők

Feliratkozások

RSS / Atom