HU | EN | DE

Kutatók Éjszakája 2017 Budapest Főváros Levéltárában

Budapest Főváros Levéltára 2017-ben is csatlakozik a Kutatók Éjszakája országos programsorozathoz, amely szeptember 29-én kerül megrendezésre.

Programok

Kiállításaink:
A pesti serfőzéstől a sörgyártásig 
A heidelbergi sörgyártás története 

Budapest Főváros Levéltárának a régió ipar- és építészettörténetének fontos részét képező budapesti sörfőzdéket és az ott főzött sör történetét bemutató kiállítása a Heidelbergi Városi Levéltárnak az egyik legszebb németországi város sörfőzdéinek, sörözőinek több évszázados, hagyományokkal teli múltjába kalauzoló tárlatával egészül ki. A 2017. június 9-én megnyílt kiállítás pesti része a levéltár I. emeletén található kiállító teremben tekinthető meg, míg a heidelbergi az aulában látható. 

Tárlatvezetés „A pesti serfőzéstől a sörgyártásig” című kiállításon

Levéltárunk I. emeletén található „A pesti serfőzéstől a sörgyártásig” című kiállításon Hidvégi Violetta, Budapest Főváros Levéltárának főtanácsosa, a kiállítás kurátora tart izgalmas tárlatvezetést.
A tárlatvezetések időpontjai:

17.30
19.30
21.30

A tárlatvezetés regisztrációhoz kötött -->
http://www.kutatokejszakaja.hu/2017/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=200 

Nézz be hozzánk!

Az óránként induló levéltári séták során az érdeklődők megtekinthetik a levéltár épületét, betekintést nyerhetnek a levéltári élet mindennapjaiba. Bekukkanthatnak a nagyközönség elől elzárt helyiségekbe (raktárak, munkaszobák), láthatják munka közben az Állományvédelmi Főosztály munkatársait, akik digitalizálnak, restaurálnak, könyvet kötnek. A kutatóteremben lehetőséget biztosítunk a levéltár legrégebbi iratainak megtekintésére, illetve az intézmény által készített adatbázisok és online felületek használatával is megismerkedhetnek a látogatók, így elsajátíthatják, hogyan lehet a hagyományos levéltári kutatást már sok esetben otthonról is megkezdeni vagy akár lefolytatni.
A levéltári séták időpontjai:

17.00 
18.00
19.00
20.00
21.00

A levéltári séta regisztrációhoz kötött -->
http://www.kutatokejszakaja.hu/2017/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=200 

Légy levéltáros!

Pagináltál már? Össze tudsz hajtogatni egy levéltári dobozt? Vasaltál már papírt? Ha nem, itt a lehetőség, hogy mindezt kipróbáld munkatársaink segítségével levéltárunk aulájában!

„Gyereksarok”

Levéltárunk aulájában a gyerekek a papírvasalás és a dobozhajtogatás mellett írhatnak oklevelet, illetve fotóparavánnál is lehet fényképezkedni. 

„Hozd el és mutasd meg emlékeidet!”

Az Európai Unió 2014-től 2020-ig tartó időszakra hirdette meg a Kreatív Európa: az európai kulturális és alkotói (művészeti) szektorának támogatási programját, amelynek célja, – ahogy azt a program elnevezése is mutatja – az, hogy az európai polgárok alkotó, kreatív módon vegyenek részt Európa sorsának alakításában.
Budapest Főváros Levéltára a topotéka munkacsomag koordinációját végzi. A projekt a személyes iratok, gyűjtemények, családi hagyatékok megőrzésének jelentőségére kívánja felhívni a figyelmet. Erre szolgál a topotéka (www.topotheque.eu) elnevezésű informatikai platform, amely hozzáférhetőséget biztosít egy adott közösség múltjára vonatkozó személyes dokumentumaihoz, magánkézben őrzött forrásaihoz.

Magyarországon jelenleg hat topotéka működik:

BERETTYÓÚJFALU --> http://berettyoujfalu.topoteka.hu/
VÁROSLIGET --> http://varosliget.topoteka.hu/
BUDAFOK --> http://budafok.topoteka.hu/
JÓZSEFVÁROS --> http://jozsefvaros.topoteka.hu/
SOLYMÁR --> http://solymar.topoteka.hu/
SZÉKESFEHÉRVÁR --> http://szekesfehervar.topoteka.hu/ 

Ezen az éjszakán mind a hat Topotéka jelen lesz a levéltárban, személyesen is lesz mindenkinek lehetősége az egyes felületek megismerésére, beszélgetni az oldalakat szerkesztő munkatársakkal. 
A Topotékák várják azokat a felajánlásokat, amelyekkel gazdagabbá, színesebbé lehet tenni ezeket a felületeket. A helyszínen lehetőséget biztosítunk az iratok, fotók szkennelésére, amelyeket azonnal vissza is adunk a tulajdonosának!

A magyarországi topotékák Facebook oldala:
https://www.facebook.com/topoteka.magyarorszag/ 

További információ:

Kutatók Éjszakája honlapja 

Az esemény Facebook oldala