HU | EN | DE

Koltai András kapta idén a Pauler Gyula-díjat

(0 megjegyzés)

A levéltáros szakma rangos állami elismerését Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter adta át az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából.

A Pauler Gyula-díj azoknak a levéltárosoknak adományozható kitüntetés, akik hosszabb időn át kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és tevékenységükkel, kezdeményezéseikkel szakterületük fejlődését segítik elő.

Koltai András 1994 óta a Piarista Rend Magyar Tartománya levéltárosa, több mint húsz éves szakmai tevékenysége azonban túlmutat intézménye keretein. Szerzetesrendi levéltárak, egyházi levéltárak közös projektjeinek rendszeres kezdeményezője-szervezője, az utóbbi évtizedben a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete (MELTE) Intézőbizottságának tagja, jelenleg az egyesület titkára. 2008-tól kezdődően a Magyar Levéltárosok Egyesülete választmányának tagjaként az egész magyar levéltárügy számára hasznos munkát végez, a különféle szakmai egyesületek konferenciáinak rendszeres előadója. Az elmúlt két évtizedben élen járt az informatikai lehetőségek levéltári alkalmazásában, a levéltáros tartalmak internetes megjelenítésében. Intézményének az elsők között volt saját honlapja, és mások számára is igyekezett hasonló lehetőségeket biztosítani: a leveltar.katolikus.hu (A történeti Magyarország katolikus levéltárai) és a melte.hu (magyar egyházi levéltárak ismertetése, munkatársai) oldalak szerkesztőjeként valamennyi egyházi levéltár számára hasznos internetes fórumot teremtett. Az utóbbi években fontos szerepet játszott az egyházi levéltárak közös kutatói segédlet-adatbázisának létrehozásában, az AtoM szoftver használatával így született meg az arca.melte.hu oldal, amely a nemzetközi levéltári és informatikai szabványoknak is megfelel, a kutatók számára is kényelmes, közös keresőfelületet biztosítva az egyházi levéltárak segédleteiben.

Tudományos munkássága, figyelme a Piarista Rend magyarországi történetén túl a koraújkori magyar arisztokrácia és a Batthyány család történetére is kiterjed. Szerkesztésében igen hasznos segédletek jelentek meg a piarista rendtörténet kutatásához: 1998-ban látott napvilágot a magyar rendtartomány történeti névtára, 2000-ben a levéltár kézirattárának katalógusa, majd 2007-ben a Bevezetés a piarista rend magyarországi történetének forrásaiba és irodalmába, amely mintaszerű, alapos eligazítást nyújt a kutatók számára, és egyben a „Magyarország piarista múltjából” című kiadványsorozat első kötete lett (a sorozatban azóta összesen 11 kötet jelent meg).

A koraújkori magyar arisztokrácia és a Batthyány család története doktori témája volt, e kutatások összegző jellegű kiadványának tekinthető a Győri Egyházmegyei Levéltár által kiadott, Batthyány Ádámról szóló monográfia (Egy magyar főúr és udvara a 17. század közepén). Az említett témákban több mint 10 önálló kiadványa és 40 tanulmánya, forrásközlése jelent meg.

Friss bejegyzések

Archívum

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015

Kategóriák

Szerzők

Feliratkozások

RSS / Atom