HU | EN | DE

Hazai levéltáros részesült határon túli szakmai elismerésben

(0 megjegyzés)

Az idén 70. születésnapját ünneplő Szabadkai Történelmi Levéltár a levéltári hivatásban és a helytörténet feltárásában kiemelkedő teljesítményt nyújtók munkáját ismeri el a most alapított díjjal, amelyet szintén jubileumi, 10. levéltári napjukon adtak át.

A 2002-ben elhunyt Ulmer Gáspár, a levéltár egykori kiemelkedő levéltárosa nevét viselő elismerést Stevan Mačković levéltárigazgató nyújtotta át az idei év díjazottjainak, köztük Apró Erzsébet nyugalmazott levéltári tanácsosnak, aki 1970 és 1993 között a szabadkai levéltár munkatársaként tevékenykedett, majd Magyarországra költözve a Bács-Kiskun Megyei Levéltárban folytatta múltfeltáró munkásságát (a másik két díjazott dr. Emil Libman, Szabadka egészségvédelmének történetét már 6 könyvben feldolgozó belgyógyász, sportorvos, valamint dr. Csúszó Dezső, a szabadkai mentőszolgálat munkatársa, aki a temetésekkel és az emlékművekkel foglalkozik levéltári és terepen is végzett kutatásaival).

"Nagy örömmel dolgoztam itt és szívesen jövök vissza most is kutatóként, barátként, hazajövök ide" - fogalmazott Apró Erzsébet.

A levéltárak a kultúra, a tudomány és a közigazgatás háromszögében címet viselő rendezvényen előadást tartottak többek között a Nagykikindai Történelmi Levéltár, Budapest Főváros Levéltára, a belgrádi Politikai Tanulmányok Intézete, a Slavonski Brod-i Állami Levéltár, Jugoszlávia Levéltára, valamint a Horvát Nemzeti Levéltár munkatársai.

Nagyon jó szakmai és baráti kapcsolatot ápol a két intézmény, már egy évtizedre visszamenően. A szabadkai levéltár konferenciáin a kezdetektől itt vannak és ő vagy kollégái minden évben előadást tartanak - hangsúlyozta Kenyeres István, a BFL főigazgatója.

A levéltári napon bemutatták az intézmény történetét feldolgozó Az első hetven évünk című kiadványt is, emellett egy virtuális kiállításról is hallhattak az érdeklődők, amely szintén a levéltár történetét dolgozza fel, és amely mindenki számára elérhető lesz a világhálón.

A rendezvényről itt olvasható részletes beszámoló, néhány rövid videó pedig itt, valamint itt tekinthető meg.