HU | EN | DE

Felhívás a 2021. évi Osváth Lajos-díj ajánlására (új határidő: augusztus 31.)

 A Magyar Levéltárosok Egyesülete kiírta felhívását a 2021. évi Osváth Lajos-díj ajánlására. Az eseményre 2021. augusztus 25-én a Magyar Levéltárosok Egyesülete vándorgyűlésésén Sopronban kerül sor.

 

Osváth Lajos munkásságának és emlékének megőrzésére a család 2021-ben díjat alapított, amelyet a Magyar Levéltárosok Egyesülete gondoz. A díjjal járó elismerések anyagi fedezetét az MLE-vel kötött megállapodás keretében az Osváth-család leszármazottjai biztosítják.

Az Osváth Lajos-díj két tagozatból áll:

1. Osváth Lajos díj az egyesületi munkáért.
2. Osváth Lajos díj a levéltári forrásfeltáráson alapuló történettudományi kutatásokért.

Az Osváth Lajos díj odaítélésére tagozatonként évente váltakozva kerül sor, azaz egy-egy tagozat díjának odaítélése kétévente történik. Az eredményhirdetésre és a díjátadásra 2021. őszén kerül sor.


A díj tartalma:

1. Adományozást igazoló oklevél
2. Plakett (előoldalán Osváth Lajos portréja, és felirat: „Osváth Lajos-díj”, hátoldalán a tagozat megnevezése)
3. Pénzbeli juttatás (nettó 100.000,- Ft)

2021-ben, elsőként az Egyesületi munkáért díj kerül kiadásra.

A díj odaítéléséről döntő kuratóriumot az MLE állítja fel, tekintetbe véve, hogy a tagoknak át kell tudni tekinteni az Egyesület tevékenységét, az abban munkát végzők teljesítményét, valamint otthonosnak kell lenni a benyújtott levéltári forrásfeltáráson alapuló család-és/vagy társadalomtörténeti művek megítélésében. Az Osváth család leszármazottai a mindenkori kuratóriumba egy tagot delegálnak. A kuratórium létszáma 3 fő.

Az Osváth Lajos díj az egyesületi munkáért tagozat esetében nem pályázni kell, hanem vagy egyesületi tagok, kollektívák vagy intézmények tehetnek javaslatokat, a kuratórium ezek figyelembe vételével és a saját ismeretei alapján dönt.


Kérünk minden vezetőt, munkahelyi kollektívát, egyesületi tagot, hogy javaslataikat a megfelelő indoklással alátámasztva (szakmai életút, eredmények bemutatása) lehetőség szerint e-mailben – juttassák el az egyesület címére (mle.titkarsag@gmail.com) legkésőbb 2021. augusztus 31-ig.

 

 

 

 

 

 

 

Friss bejegyzések

Archívum

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015

Kategóriák

Szerzők

Feliratkozások

RSS / Atom