HU | EN | DE

Elindult az online kutatás az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában

(0 megjegyzés)

A kísérleti jelleggel megindult levéltári szolgáltatással a levéltár által digitalizált dokumentumok hely- és időkorlátozás nélkül kutathatóvá válnak.

 

Az e-kutatás bevezetésével a jelenleg már digitalizált dossziék azonnal kikérhetők online módon is. Az online kutatási felületen közzétett kérőlapon egyszerre három, levéltári jelzettel megjelölt dokumentum kérhető ki, ám jelenleg még csak a dosszié formátumú iratokat tudják a kutatók rendelkezésére bocsátani, vagyis a szálas iratok kutatása továbbra is a kutatótermükben, jelenléti formában történik.

A kutathatóvá tétel érdekében az iratanyag digitalizálása folyamatosan zajlik, figyelembe véve a kutatói igényeket is, illetve a nem dosszié formátumú iratanyag kikérésére egy későbbi fejlesztés után lesz majd lehetőség.

A szolgáltatás 2020. december 14-től a levéltár honlapjának e-kutatás menüpontján keresztül, vagy közvetlenül a https://ekutatas.abtl.hu címen érhető el, egy e-kutatói regisztrációval. A regisztrációt a már tudományos kutatási engedéllyel rendelkezők igényelhetik az ekutatas.regisztracio@abtl.hu email címre küldött kérelemmel.

A szolgáltatás használatához a segédlet linkre kattintva talál tovább információt, illetve az elektronikus kutatás ÁBTL-ben történő bevezetésével kapcsolatban további információk itt olvashatók.