HU | EN | DE

Egy „éjszaka” a levéltárban - Múzeumok Éjszakája 2017

Budapest Főváros Levéltára idén is részt vesz a Múzeumok Éjszakáján, mely 2017. június 24-én (szombat) kerül megrendezésre.

Intézményünk 16 órától várja a kedves érdeklődőket!

A programok ingyenesek, karszalag nélkül is látogathatók!

Programok

A pesti sörfőzéstől a sörgyártásig

A heidelbergi sörgyártás története

Egy jéghideg korsó sörnél nincs jobb a nyári nagy hőségben! A sörkedvelők nagy tábora biztosan egyetértően bólogatna, de talán azoknak is érdekes lehet e sörtörténeti kiállítás, akik egyáltalán nem kedvelik az ital jellegzetes, kicsit kesernyés ízét. Budapest Főváros Levéltárának a régió ipar- és építészettörténetének fontos részét képező budapesti sörfőzdéket és az ott főzött sör történetét bemutató kiállítása a Heidelbergi Városi Levéltárnak az egyik legszebb németországi város sörfőzdéinek, sörözőinek több évszázados, hagyományokkal teli múltjába kalauzoló tárlatával egészül ki. A 2017. június 9-én megnyitásra kerülő kiállítás pesti része a levéltár I. emeletén található kiállító teremben tekinthető meg, míg a heidelbergi az aulában látható.

 

Tárlatvezetés „A pesti serfőzéstől a sörgyártásig” című kiállításon

Levéltárunk I. emeletén található „A pesti serfőzéstől a sörgyártásig” című kiállításon Hidvégi Violetta, Budapest Főváros Levéltárának főtanácsosa, a kiállítás kurátora tart izgalmas tárlatvezetést.

A tárlatvezetések időpontjai:

16.45 – 17.45

18.45 – 19.45

20.45 – 21.45

A tárlatvezetésre előzetes regisztráció szükséges az alábbi oldalon:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe_PQk3cQMgZ1bD2OP_HEGUCHE1oTQjiI5alQOMu3unl_TzgQ/viewform?usp=sf_link

 

Nézz be hozzánk!

Az óránként induló levéltári séták során az érdeklődők megtekinthetik a levéltár épületét, betekintést nyerhetnek a levéltári élet mindennapjaiba. Bekukkanthatnak a nagyközönség elől elzárt helyiségekbe (raktárak, munkaszobák), láthatják munka közben az Állományvédelmi Főosztály munkatársait, akik digitalizálnak, restaurálnak, könyvet kötnek. A kutatóteremben lehetőséget biztosítunk a levéltár legrégebbi iratainak megtekintésére, illetve az intézmény által készített adatbázisok és online felületek használatával is megismerkedhetnek a látogatók, így elsajátíthatják, hogyan lehet a hagyományos levéltári kutatást már sok esetben otthonról is megkezdeni vagy akár lefolytatni.

A levéltári séták időpontjai:

 

16.30               17.30               18.30               19.30               20.30               21.15

 

A levéltári sétára előzetes regisztráció szükséges az alábbi oldalon:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd_nMQVUJiVAGXYFXQsvk6piCJ1ZHprBR8uQfdSUNOUqO-H0Q/viewform?usp=sf_link

 

Légy levéltáros!

Pagináltál már életedben? Össze tudsz hajtogatni egy levéltári dobozt? Vasaltál már papírt? Ha nem, itt a lehetőség, hogy mindezt kipróbáld munkatársaink segítségével levéltárunk aulájában!

 

„Gyereksarok”

Levéltárunk aulájában a gyerekek a papírvasalás és a dobozhajtogatás mellett készíthetnek pecsétet, írhatnak oklevelet, illetve fotóparavánnál is lehet fényképezkedni.

 

Kiadványaink idén is kedvezményes áron megvásárolhatók lesznek!

 

További információ: http://muzej.hu/hu 

Facebook esemény