HU | EN | DE

Egy „éjszaka” a levéltárban - Budapest Főváros Levéltára, 2015. június 20.

(0 megjegyzés)

Budapest Főváros Levéltára 2015-ben is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz, amely június 20-án kerül megrendezésre. Intézményünk már 16 órától várja a kedves érdeklődőket!

Programok

 

Budapest +25 kiállítás

Az 1989/1990 folyamán végbe ment változások olyan sorsfordító pillanatai voltak országunk történelmének, amelyek hatása, kivetülése napjainkban is érződik. A pártállamot felváltó 1990-es demokratikus országgyűlési választások mellett hasonlóan fontos szerepet játszottak a tanácsi rendszert felváltó helyi önkormányzati választások.

A 2015. június 11-én nyílt kiállítást ezen az éjszakán a kurátor társaságában lehet megtekinteni.

 

Nyomozz velünk!

A látogatók egy képzeletbeli bűnügyet oldhatnak meg, mely a rendszerváltás idején „történt”. Mivel a „nyomozati anyagok” az 1990-es önkormányzati választásokról szóló kiállításon bemutatott levéltári iratok lesznek, ezzel a játékkal lehetőség van a levéltári iratok és a levéltári kutatás megismerésére is. A sikeres „nyomozás” végén mindenkit vár egy kis jutalom! A játékot – terveink szerint – a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal közösen szervezzük.

 

Szavazz ránk!

A kiállításhoz kapcsolódva lehetőséget biztosítunk egy rendhagyó önkormányzati választásra is. Ezúttal olyan képviselőket választhatnak a látogatók, akikre álmaikban sem gondoltak volna. Szavazd meg kedvenceidet, és látogatásoddal szavazz ránk!

 

Kisfilmek a változás koráról

Ezen az éjszakán a látogatók a Gárdonyi Albert teremben a rendszerváltással foglalkozó dokumentumfilmeket, műsorokat tekinthetnek meg.

 

Nézz be hozzánk!

Az óránként induló levéltári séták során az érdeklődők megtekinthetik a levéltár épületét, betekintést nyerhetnek a levéltári élet mindennapjaiba. Bekukkanthatnak a nagyközönség elől elzárt helyiségekbe (raktárak, munkaszobák), láthatják munka közben az Állományvédelmi Főosztály munkatársait, akik digitalizálnak, restaurálnak, könyvet kötnek. A kutatóteremben lehetőséget biztosítunk a levéltár legrégebbi iratainak megtekintésére, illetve az intézmény által készített adatbázisok és online felületek használatával is megismerkedhetnek a látogatók, így elsajátíthatják, hogyan lehet a hagyományos levéltári kutatást már sok esetben otthonról is megkezdeni vagy akár lefolytatni.

A levéltári séták időpontjai:

16.30               17.30

18.30               19.30

20.30               21.30

A levéltári séta körülbelül egy órát ölel fel, amely során az épület egészét meg lehet tekinteni.

 

Nincs ötleted, hogy mit adhatnál névnapra, születésnapra a szeretteidnek?! Mi segíthetünk: a helyszínen a levéltár reprezentatív kiadványai is elérhetők lesznek.

 

Ha megéheznél vagy szomjas vagy, nem kell aggódnod, a levéltár büféje a rendezvény ideje alatt nyitva tart!

 

A rendezvényen való részvétel külön regisztrációt nem igényel!

A levéltár 2015. június 20-án 16 és 23 óra között tart nyitva.

 

Kapcsolódó linkek:

Múzeumok Éjszakája honlap

Facebook esemény

Friss bejegyzések

Archívum

2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015

Kategóriák

Szerzők

Feliratkozások

RSS / Atom