HU | EN | DE

A levéltári adatok gyűjtése és közreadása a Gulág-emlékév egyik legfontosabb eredménye

(0 megjegyzés)

Digitalizálta a Külügyminisztérium egykori Hadifogoly Osztályának mintegy 700 ezer oldalnyi iratanyagát a Magyar Nemzeti Levéltár, amely a Gulág Emlékbizottság támogatásával multimédiás online oktatóanyagot is készített a témában.

A Szovjetunióba hurcolt magyarok legnagyobb egységes irategyüttese 347 doboz terjedelmű, rendkívül rossz állapotban lévő anyagot tartalmaz, amelyet most állományvédelmi szempontból kezeltek, rendeztek, illetve település szerint kereshetővé tettek és digitalizáltak.

A Magyarok a Gupvi- és gulág-táborokban című interaktív, multimédiás és folyamatosan bővülő oktatóanyag szabadon hozzáférhető az MNL Oktatólapok oldalán. A közép- és felsőoktatásban is jól használható felületen több órányi hang- és videóanyag, mintegy 15 ezer oldal eredeti levéltári irat, számos fotó, tudományos értekezések és névlexikon található.

Az összesen 37 millió forintos projekt részeként megújult az MNL 16 éves múltra visszatekintő ArchívNet című  tudományos forrásközlő online szaklapja is. A folyóiratnak most jelent meg a 2017. évi első, Hadifogság, gulág, málenkij robot című tematikus száma is.

A teljes cikk itt olvasható.