HU | EN | DE

A Magyar Levéltárosok Egyesületének közgyűlése

2020. július 6.

Meghívó a Magyar Levéltárosok Egyesülete közgyűlésére, mely 2020. július 21-én kerül megrendezésre.

tovább

Elérhetőek a Hungaricanán az 1921-es csehszlovákiai népszámlálás Kárpátaljára vonatkozó iratai

2020. július 3.

Rendkívül értékes forrásegyüttessel gazdagodott a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon elérhető iratanyag: közzétették az 1920. november 1. és 1921. március 31. között Csehszlovákiában lezajlott népszámlálás anyagát, amely tartalmazza az akkor a Csehszlovák Köztársasághoz került, ma Ukrajna részét képező, Kárpátaljára (Podkarpatszka Rusz) vonatkozó népszámlálási adatokat is.

tovább

Szempontok a levéltárak számára a veszélyhelyzethez kapcsolódó korlátozások alatt szüneteltetett szolgáltatásaiknak újraindításához

2020. június 30.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa, a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös szakmai ajánlása a levéltárak újranyitásáról, szolgáltatásainak újraindításáról.

tovább

Koronavírussal kapcsolatos magándokumentumokat is gyűjtenek levéltárak

2020. június 24.

A levéltárak életét nemcsak az intézmények bezárása, az otthoni munkavégzés megszervezése, a digitális szolgáltatások biztosítása, illetve a levéltárakban dolgozó munkatársak mindennapi életében bekövetkezett kényszerű változások határozták meg az elmúlt időszakban.

tovább

Megjelent a Korall Társadalomtörténeti Folyóirat 79. száma

2020. június 17.

Megjelent a Korall Társadalomtörténeti Folyóirat 79., Megfigyelt társadalom tematikájú száma. A tanulmányok rövid ismertetőit a Szemezgető rovatban olvashatják.

tovább

Az Év Levéltári Kiadványa 2019 díjak rendhagyó átadása

2020. június 17.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete által alapított AZ ÉV LEVÉLTÁRI KIADVÁNYA 2019 díjak ünnepélyes átadó rendezvényére 2020. március 17. 10.30 órai kezdettel került volna sor Budapest Főváros Levéltárában. A COVID-19 vírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben a rendezvényt sajnos nem lehetett megtartani. Az okleveleket és a díjakat az Egyesület elektronikus úton juttatta el a díjazottaknak.

tovább

Az erdélyi ferencesek megmaradt kincsei

2020. június 2.

Immáron harmadik éve foglalkozik Jonica Xénia az Erdélyi Ferences Rendtartomány iratainak feldolgozásával és a rendtartomány gyűjtőlevéltárának kialakításával. 

tovább

Közlemény a 2020. évi vándorgyűlés elhalasztásáról

2020. május 11.

A COVID-19 vészhelyzetre való tekintettel a Magyar Levéltárosok Egyesülete Választmánya 2020. május 5-i ülésén úgy döntött, hogy az idei vándorgyűlés nem kerül megrendezésre.

tovább

További bejegyzések