HU | EN | DE

Keressük az Év Levéltárát, Levéltári Kiadványát és Kiállítását

2021. január 22.

A Nyitott Levéltárak programsorozat keretében ismét sor kerül a pályázatok meghirdetésére. A beadási határidők: február 22., illetve 25. A díjak átadását idén a járványügyi helyzet alakítja majd. 

tovább

Bemutatkozik a Holland Kézikönyv

2021. január 18.

A Holland Kézikönyv, amelyet általában a modern levéltártan alapművének tekintenek, 2019-ben jelent meg először magyarul a Magyar Nemzeti Levéltár kiadásában, Horváth J. András szerkesztésében. Megkésett tisztelgés szakmánk történeti öröksége előtt? Vagy a munka megismerése segítheti a szakma előtt álló mai kihívásokkal való szembenézést is? Ezeket a kérdéseket járja körbe Sipos András a Kaleidoscopehistory online folyóiratban megjelent ismertetésében.

tovább

Egy levéltári misszióról szóló rendhagyó beszámoló

2021. január 14.

Felkerült az MLP Szemezgető rovatába Budapest Főváros Levéltára főlevéltárosa, Rácz Attila: Egy levéltári misszióról szóló rendhagyó beszámoló című írása.

tovább

Megjelent a Korall Társadalomtörténeti Folyóirat 82. száma

2021. január 11.

Megjelent a Korall Társadalomtörténeti Folyóirat 82., Édesek és mostohák: szülői szerepek tematikájú száma. A tanulmányok rövid ismertetőit a Szemezgető rovatban olvashatják.  A tartalomjegyzék ezen a linken érhető el.

tovább

Megjelent a Korall Társadalomtörténeti Folyóirat 81. száma

2021. január 11.

Megjelent a Korall Társadalomtörténeti Folyóirat 81., Vagyon és vagyonosodás tematikájú száma. A tanulmányok rövid ismertetőit a Szemezgető rovatban olvashatják.  A tartalomjegyzék ezen a linken érhető el.

tovább

Az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának 22. évkönyve

2021. január 8.

A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára az Arcok és könyvek a történelemtudomány műhelyéből című sorozatának következő rendezvényén Smid Enikő levéltáros a hamarosan megjelenő évkönyvben közreadott Ferencz Miklósné Kovács Gizella pedagógus naplóját ismerteti.

tovább

In memoriam Molnár József (1942 – 2020)

2020. december 22.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Molnár József, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Levéltári Osztályának nyugalmazott vezetője 2020. december 19-én, életének 79. évében elhunyt.

tovább

Elindult az online kutatás az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában

2020. december 21.

A kísérleti jelleggel megindult levéltári szolgáltatással a levéltár által digitalizált dokumentumok hely- és időkorlátozás nélkül kutathatóvá válnak.

tovább

További bejegyzések