HU | EN | DE

Bősze Sándor díj

2020. november 25.

A Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa egyik alapító tagja, dr. Bősze Sándor, a Somogy Megyei Levéltár igazgatója emlékének megőrzésére Bősze Sándor díjat alapított. A díjat az egyesület tagjai javaslatainak értékelése után az elnökség döntése alapján 2020-ban dr. Horváth Ferenc főlevéltáros, Vác Város levéltára igazgatója nyerte el.

tovább

Beszélgetés Kutassy Ilonával, a Kárpátaljai Állami Levéltár igazgatóhelyettesével

2020. november 25.

Egy szelet történelem - interjú Kutassy Ilonával, a Kárpátaljai Állami Levéltár igazgatóhelyettesével, a beregszászi részleg vezetőjével itt olvasható.

tovább

Határon túli helységneveket őrző közterületnevek Budapesten – adatvizualizációs projekt

2020. november 13.

2020. november 11-én elindult a Budapest Főváros Levéltára és az Átló csapatának együttműködésében létrehozott oldal, amely Budapest azon közterületeit ábrázolja, amelyek névtábláin visszaköszönnek a trianoni békediktátum által elcsatolt települések, erődítmények, történeti-néprajzi tájak, népcsoportok nevei.

tovább

Budapest Főváros Levéltára kutató- és ügyfélszolgálata továbbra is nyitva tart!

2020. november 11.

A Kormány 2020. november 10-én hozott kormányrendelete alapján Budapest Főváros Levéltárának kutató- és ügyfélszolgálata továbbra is nyitva áll az ügyfelek és kutatók előtt. Változás a kutatóterem keddi és csütörtöki ügyeleti nyitva tartását érinti: a kijárási tilalom bevezetése miatt kutatótermünk egy órával korábban, 18.00 órakor bezár

tovább

Az MNL Somogy Megyei Levéltárának igazgatója

2020. november 10.

A Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltárának vezetésére Polgár Tamás újabb öt évre megbízást kapott.

tovább

Felsőoktatási intézményeink külkapcsolatai a 20. században

2020. november 6.

A PTE Egyetemi Levéltár XVII. levéltári napi konferenciája november 12-én lesz követhető online, Teams alkalmazásban.

tovább

Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete projekt - Előadássorozat V.

2020. november 6.

A Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete projekt keretében megrendezésre kerülő A háborús erőszaktétel története, vizuális megjelenítése és a köztéri emlékművek változatai konferenciasorozat ötödik előadására november 12-én 17.00 órakor kerül sor.

tovább

Az első világháború veszteségi adatbázisa

2020. november 6.

2020. november 3-án indult a világhálón a Magyar Nemzeti Levéltár, a HM HIM Hadtörténelmi Levéltár, valamint Budapest Főváros Levéltára összefogásában létrehozott adatbázis, amely az I. világháborúban hősi halált halt katonák adatait (nevük, születési helyük és idejük, vallásuk, beosztásuk stb.) tartalmazza.

tovább

További bejegyzések